روانشناسی اشکال در طراحی لوگو – راهنمای طراحان
طراحی لوگو یا نشان برند های مطرح تصادفی نیستند. وقتی صحبت از تاسیس یک برند به میان می آید، طراحی لوگو یکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است یا به عبارتی “پادشاه” است. توانایی لوگو در تاثیر گذاری ذهنی و ایجاد واکنش در ضمیر ناخودآگاه مخاطب به عنوان یک مشتری بالقوه در اشکال به کار رفته در آن نهفته است. یک لوگو قدرتمند ممکن است ساده باشد اما طراحی آن صرفا ساده نیست.
در این مقاله به نقش اشکال هندسی در طراحی نشان تجاری تاثیرگذار می پردازیم.
چگونه چشم انسان لوگو ها را تفسیر می کند؟
اشکال قابل تشخیص بیشتری از علامت خمیده نایک وجود دارند، اما واقعا این خمیدگی چه اثری دارد؟
ضمیر ناخودآگاه ما به اشکال هندسی مختلف، واکنش های متفاوتی نشان می دهد. خطوط صاف، دایره ها، خمیدگی ها و دنداده ها هر یک دارای مفهوم متفاوتی هستند. از این جهت، یک طراح ماهر می تواند از این اشکال در جهت نمایش ویژگی خاص یک برند بهره ببرد. نشان تجاری کمپانی مطرح نایک را در نظر بگیرید؛ تلفیق منحنی های منتهی به نقاط تیز، در ذهن مخاطب، شدیدا حس تحرک را بر می انگیزد.
اشکال به خصوص در نشان های تجاری، پیام های بخصوصی را منتقل می کنند.
- دایره، بیضی و اشکالی از این قبیل دارای تاثیر احساسی مثبت در ذهن بیینده هستند.
بکارگیری دایره در طراحی لوگو نمایانگر اتحاد، دوستی و عشق است. حلقه ها دارای مفهوم همکاری و تعامل و یادآور پایداری هستند. همچنین خطوط منحنی در هر حالت، نماد تانیث در طبیعت اند. - مربع، مثلث و سایر اشکال دارای لبه های صاف، نماد ثبات و همچنین تعادل اند. خطوط صاف و مختصر در لوگو بر قوای بالا، حرفه ای گرایی و بهینگی دلالت دارد. از جهتی چنانچه این اشکال با رنگهایی مثل آبی و خاکستری آمیخته شوند، فاقد کشش ناخودآگاه در بیننده خواهند بود. برای خنثی سازی، بهتر است از رنگ های محرک و گرم برای بالا بردن گیرایی طرح استفاده نمود.
- گونه های مختلف مثلث، با قدرت، علم، دین و قانون مرتبط اند. این اشکال نمایانگر صفات مردانه بوده و در برند های تجاری مختص آقایان کاربرد بیشتری دارند.
- ضمیر ناخودآگاه ما، میان خطوط عمودی و احساس مردانه، قدرت و جاه طلبی ارتباطی منتقی ایجاد می کند. در حالی که خطوط افقی، حس تعاون، سکون و آرامش را در ذهن مجسم می نمایند.
- پیامد های اشکال با چگونگی آمیختگی آنها نیز مرتبط است. ترکیب دندانه و فلش های جهت دار با سایر اشکال هندسی، بیانگر حس جنبش و تحرک اند. در صورتی که حاشیه های منحنی و نرم، طراوت و نشاط را ترسیم می کنند.
پیش از آغاز طراحی لوگو برای مشتری، یک لیست از صفات و ارزش هایی که لوگو می باید در بر گیرد تهیه نمایید. این یکی از دلایلی است که شما را ملزم به شناخت مشتری خود و کسب و کار او می کند. از مشتری خود بخواهید تا اطلاعات بیشتری در مورد بیزینس خود در اختیارتان قرار دهد. همچنین می توانید به شرح فعالیت و ماموریت کسب و کار وی نگاهی دقیق داشته باشید.
درست زمانی که حس طرح در ذهنتان خلق شد، قادر خواهید بود تا از تلفیق اشکال هندسی و سپس آمیختن آن با رنگ ها، طرح نهایی را ترسیم نمایید.
کافی است طرح ذهنی با ترکیب عناصری که در بالا به آنها اشاره شد مجسم شود. به عنوان مثال، چنانچه شکل مد نظرتان در باطن، حس استقامت را در بیننده القا می کند و یا زیادی مردانه است، می توانید آن را با رنگ و یا رنگ هایی در آمیزید که این حس را به گونه ای متعادل می کنند.
برای بررسی بیشتر این مبحث از منظر روانشناسی‚ نگاهی می اندازیم به ” تئوری گشتالت ” که توسط روانشناسان آلمانی در سال1920هجری قمری مطرح شد. بر اساس این نظریه مغز انسان تک تک عناصر بصری را که از طریق چشم می بیند متحد میسازد و به صورت کل های معنی دار درک می کند. انسان ها از اجسامی که شکل های مشابه دارند یک الگو می سازند ‚ این درحالی است که اجسام متمایز درگروه هستند به عنوان مرکز توجه در تصویر قرار می گیرند.
یکی دیگر از اصل های گشتالت، قانون بستگی، غالبا در جهت طراحی لوگو به کار می رود. این اصل بیان می کند که اگرتصویری ناقص باشد ولی دارای جزئیات مورد نیاز برای چشم انسان باشد، به صورت تصویری کامل دیده می شود. بهترین مثال برای این اصل، لوگو پاندای WWF است.
اشکال و خطوطی که شما در طراحی یک لوگو از آن ها استفاده می کنید، حامل پیام هایی ذاتی و غریزی در خود هستند که به مشتریان شرکت شما و عموم مردم القا می شوند. هرگاه خاصیت و علم روانشناسی مخفی شده در پشت این اشکال و لوگو ها را درک کنید ‚ می توانید از این دانش در جهت ایجاد برند هایی قوی برای مشتریان خود بهره ببرید.
ترجمه و تلخیص: آریکس استودیو
مقاله فوق العاده ای بود، ممنون از وبسایت خوبتون